verspanningstechnologie afbeelding

Allround verspaner niveau 3

Doel

Verspanen betekent dat er metaal of kunststof gevormd wordt door delen van het metaal weg te nemen. Dit proces wordt draaien en frezen genoemd. Machinaal verspanen is een heel nauwkeurig vak. Als je kiest voor de opleiding Verspaner ga je werkstukken vervaardigen die een nauwkeurigheid hebben tot een honderdste millimeter. De Verspaner moet zelfstandig vanuit een werktekening een werkvoorbereiding en een gereedschapskeuze maken. Machinecondities, zoals toerentallen en voedingen bepaal je zelf. Er rust veel verantwoording op je schouders. 

Verspaners hebben vaak een vaste machine binnen een bedrijf. Concentratievermogen, nauwkeurig werken, een accurate omgang met gereedschappen, orde en netheid zijn enkele voorwaarden waar een Verspaner aan moet voldoen.

De wereld van verspanende technieken staat niet stil. Conventionele machines zijn in bedrijven vaak nog maar moeilijk terug te vinden. High tech CNC machines nemen hun plaats in en ook daar staan de ontwikkelingen niet stil. Bedrijven hebben in de toekomst dan ook vakmensen nodig die de ontwikkelingen volgen. Automatisering is binnen de verspaning aan de orde van de dag.

Doelgroep

Aankomend CNC verspaners. Jonge vakmensen die binnen een bedrijf door willen groeien naar een volwaardig vakman of vakvrouw.

Samenwerking

Voor deze opleiding word je ook ingeschreven bij ROC Nijmegen.

opleidingsinhoud

De opleiding wordt aangeboden in 2 varianten:

Variant A

Je hebt nog geen ervaring maar wel een VMBO diploma kaderberoeps of hoger

Variant B

Je hebt werkervaring en een diploma Verspaner niveau 2 en stroomt door naar niveau 3

Vaktechnisch

Bij Vakopleiding Techniek maken we van jou een vakman of vakvrouw. Je leert conventioneel draaien en frezen. Conventioneel betekent dat de machine volledig handmatig bediend wordt. Deze vaardigheden zijn van belang als basis voor het CNC verspanen.

Ook leer je tijdens de opleiding het bedienen en programmeren van CNC machines. CNC Machines zijn machines die door een computerbesturing aangestuurd worden. Niet alleen het leren kennen van de CNC machine maar ook het beladen, het afstellen van gereedschappen. Het CNC programmeren wordt aan 2 verschillende besturingen geleerd. Bij een niveau 3 opleiding gaan we een stap verder. Alle facetten van het programmeren komen aan bod en je maakt kennis met CAD/CAM applicaties.

Andere onderwerpen
  • VCA (veiligheid), bij variant A
  • Werknemersvaardigheden, bij variant A
  • Nederlands
  • Rekenen
  • Tekeninglezen
  • Meten
  • Polytechniek (een combinatie van wiskunde, natuurkunde, materialenkennis en mechanica
  • Loopbaan & Burgerschap

duur

Variant A

De opleiding duurt 3 jaar (80 dagen per jaar). 2 Dagen per week ben je bij Vakopleiding Techniek en 3 dagen werk je bij jouw leerbedrijf. Het laatste leerjaar bestaat uit een dag en een middag-avond

Variant B

De opleiding duurt 2 jaar (80 dagen per jaar) 2 dagen per week ben je bij Vakopleiding Techniek en 3 dagen werk je bij jouw leerbedrijf. Het laatste leerjaar bestaat uit een dag en een middag-avond van 12:30 uur tot 19:45 uur.

(Afhankelijk van het niveau moet rekening gehouden worden met minimaal 4 tot 6 uur huiswerk/zelfstudie per week.)

diplomering

Een niveau 3 diploma Allround Verspaner.

toelatingseisen

Variant A

– VMBO diploma kaderberoeps

– VMBO diploma Theoretisch of Theoretisch gemengd

– HAVO overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4

Variant B

– MBO niveau 2 diploma Verspaner

– Je moet werken bij een erkend leerbedrijf dat geaccrediteerd is of kan worden voor de betreffende opleiding. Neem contact op met Vakopleiding Techniek wanneer je hier vragen over hebt of advies over wilt.

– Na een intakegesprek wordt bepaald of je voldoet aan de opleidingseisen.

toekomst

Na het behalen van een MBO niveau 3 diploma, kun je verder met een niveau 4 opleiding Verspaningstechnoloog. Dit is een middag- avond opleiding van 2 jaar.